Het coronavirus zal geen recessie veroorzaken

Maar het gelanterfant van beleidsmakers misschien wel.

De directe impact van het coronavirus op de economie is beperkt. In tegenstelling tot bij rampen als orkanen of aardbevingen is er geen materiële schade. Het virus heeft nog maar weinig mensen werkonbekwaam gemaakt.

Als men er in slaagt om de verspreiding onder controle te houden, kan de economie zich snel herstellen.

Het grootste risico is dat politici en centrale bankiers de financiële onzekerheid uit de hand laten lopen. De beurzen hebben klappen gekregen. Sommige getroffen bedrijven zullen uitstel van betaling nodig hebben.

De centrale banken kunnen uiteraard de ziekte niet genezen. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat mensen en bedrijven niet plots als een gek beginnen te sparen. Een krimp in de investeringen en consumptie zou wel een recessie veroorzaken.

In de Verenigde Staten heeft Fed voorzitter Powell al het signaal gegeven dat hij klaarstaat om in te grijpen. In Hong Kong gaat men iedere bewoner meer dan 1000 euro geven om de economie te ondersteunen. Ook in Amerika pleit de econome Claudia Sahm hiervoor. Misschien zal de regering van Trump geld uitdelen tijdens dit verkiezingsjaar.

Als de Europese economie dit jaar in een recessie terechtkomt, zal dat niet de schuld zijn van het coronavirus. Christine Lagarde, Angela Merkel en Mark Rutte hebben de sleutel in handen.

En in Europa?

Voorzitster Lagarde zegt dat haar Europese Centrale Bank nog niet moet reageren op het coronavirus. In eigen land vindt Joachim Coens dat een ‘coronacoalitie’ de economie en de begroting moet aanpakken.

Een eventuele recessie zou erg slecht zijn voor de inflatiedoelstelling van de ECB en voor de Belgische begroting.

De Europese leiders moeten nu handelen. De ECB moet het signaal geven dat ze de situatie nauw opvolgt. En de overheden, Duitsland en Nederland voorop, moeten dringend af van hun fiscale fetisj.

Als de Europese economie dit jaar in een recessie terechtkomt, zal dat niet de schuld zijn van het coronavirus. Christine Lagarde, Angela Merkel en Mark Rutte hebben de sleutel in handen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *