Zo word je een topbankier

Vandaag begint het nieuwe academiejaar aan de Vlaamse universiteiten.

Wie apotheker wil worden, volgt farmaceutische wetenschappen. Advocaten in spe studeren rechten.

Wie droomt van een carrière bij een financiële instelling kan terecht in de richting financie- en verzekeringswezen aan de hogeschool. Aan de universiteit is er echter geen ‘vakopleiding’ voor bankiers.

Hoe kan je dan toch een topbankier worden?

Handelsingenieur, toegepaste economische wetenschappen en informatica zijn een goede voorbereiding voor veel jobs in de financiële sector.

Een heleboel bankiers hebben echter een achtergrond die niets te maken heeft met economie of software. Bij mijn collega-bankiers zaten onder andere een filosoof, burgerlijk ingenieurs, een geograaf, wiskundigen, een historicus, juristen,…

Dit zijn mijn vier tips om het te maken als bankier:

Zorg dat je met Excel kan werken. Wie kan toveren met draaitabellen en macro’s heeft in veel (starters)functies een streepje voor.

Leer jezelf verkopen. Schaaf je verkoopskills bij, bijvoorbeeld op basis van het boek Invloed van Robert Cialdini.

Wie wil doorgroeien in een bank moet ook het grote plaatje zien. Heb je een technisch profiel en weet je niet genoeg over de financiële kant? Volg opleidingen. En lees mijn boek 😉

Tenslotte misschien wel de belangrijkste tip. In alle organisaties worden politieke spelletjes gespeeld, als je dat nu leuk vindt of niet. Leer het spel meespelen en winnen.

Veel succes met je carrière!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *