Wat is het geheim van KBC?

KBC Groep haalde in 2017 een return on equity (RoE) van 17%. Dat cijfer is vergelijkbaar met vorige jaren. Het rendement op eigen vermogen van KBC is stukken hoger dan dat van de gemiddelde Europese bank (6,8%1). KBC doet het ook veel beter dan de drie andere grootbanken die actief zijn op de Belgische markt. Belfius heeft een RoE van 7,0%, BNP Paribas haalt een RoE van 8,9% en ING een RoE van 10,2%.

Hoe slaagt KBC erin zoveel extra waarde te realiseren voor haar aandeelhouders in vergelijking met de concurrentie?

De landen waarin KBC actief is spelen zeker een rol. De meeste winst komt uit de kernlanden België (hoofdzakelijk Vlaanderen) en Tsjechië. In deze regio’s doet de economie het goed en ligt de werkloosheid laag. Daardoor lijdt de bankgroep weinig kredietverliezen.

De geografische aanwezigheid kan echter het verschil tussen Belfius en KBC niet verklaren2.

Mocht een andere bank geloven dat de CEO van KBC Groep het succes elders kan kopiëren, dan is Johan Thijs honderden miljoenen waard.

Heeft KBC een superieure interne werking? Als gewezen insider en vanuit mijn contacten met medewerkers van andere banken, denk ik dat het antwoord op deze vraag ‘neen’ is. KBC heeft geen opmerkelijk betere bedrijfsprocessen dan haar sectorgenoten.

Waar het KBC management wel goed in is, is het beheersen van de (personeels)kosten. Volgens het jaarverslag (p. 239) bedroeg de kosten-inkomstenratio slechts 54%3. Bij andere banken ligt deze verhouding hoger, typisch rond de 70%.

Daarnaast spiegelt KBC zich aan de Scandinavische banken. De groep loopt voorop in het aanbieden van nieuwe technologische oplossingen.

Mijn buikgevoel zegt me dat KBC ook veel klanten heeft die niet het onderste uit de kan willen. Misschien kunnen ze elders een betere deal krijgen, maar ze blijven toch hun huisbankier trouw.

Hoewel KBC een uitschieter is qua rendabiliteit, lijkt het er op dat niemand gelooft dat dit succes zomaar gekopieerd kan worden. Mocht dat wel zo zijn, dan zou een ander bank al lang CEO Johan Thijs weggekaapt hebben.

Johan Thijs verdient zo’n 1,8 miljoen. Stel dat hij overstapt naar een andere bank die een eigen vermogen heeft van 20 miljard euro. Mocht hij er in slagen daar de return on equity met slechts één procentpunt te verhogen, dan komt dit neer op een winst van 200 miljoen euro.

======

Op zoek naar diepere analyses of opleidingen? Contacteer me.

Als je meer wil weten over banken in het algemeen, lees dan Hoe bankiers geld scheppen.

  1. Eigen berekening op basis van de 4 kwartalen van 2017 op de ECB website.
  2. Met uitzondering van het feit dat Belfius wellicht relatief meer aanwezig is in Wallonië dan KBC-dochter CBC.
  3. Verbeterd na opmerking in de comments.

2 thoughts on “Wat is het geheim van KBC?”

  1. De kosten-inkomstenratio voor de volledige KBC groep bedraagt 54%.
    De 42% waar melding van gemaakt wordt slaat enkel op (een deel van) de Tsjechische activiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *