De echte job van een hoofdeconoom

Véronique Goossens wordt binnenkort de hoofdeconoom van Belfius. Ze is vooral bekend als presentatrice bij Kanaal Z.

Volgens Wikipedia is een hoofdeconoom verantwoordelijk voor de uitvoering van financieel en economisch onderzoek en advies. Op het eerste zicht is het dan ook wat vreemd dat Goossens geen diploma economie op zak heeft.

Nochtans heeft Belfius een goede zaak gedaan. De echte job van een hoofdeconoom is namelijk om in de media te komen.

Hoofdeconoom is een marketingfunctie

De hoofdeconoom heeft weinig of geen invloed op de strategie van zijn of haar werkgever. Banken hebben een hoofdeconoom om dezelfde reden dat ze sportwedstrijden of liefdadigheidsinstellingen sponsoren. 

Goede hoofdeconomen slagen er in regelmatig om regelmatig in de krant of op de radio en televisie te komen. Zo bouwen ze een vertrouwensband op met het publiek, dat de naam van hun werkgever koppelt aan degelijkheid.

Het is geen toeval dat BNP Paribas Fortis Koen De Leus wegplukte bij KBC. De man wordt regelmatig geïnterviewd. Misschien heeft Goossens’ voorganger Geert Gielens grote intellectuele en organisatorische capaciteiten, maar het verschil in aantal Twittervolgers tussen de twee spreekt boekdelen.  Vandaar exit Gielens, enter Goossens.

Tenslotte gratis advies voor mijn voormalige werkgever KBC: jullie huidige hoofdeconoom is waardeloos vanuit mediastandpunt. (Als je nu nadenkt over wie dat is, bewijs je mijn punt). Jammer, want ik ken een onontgonnen toptalent bij de bank…

1 thought on “De echte job van een hoofdeconoom”

 1. Nogmaals dank voor uw recente uitleg in de BIB Meulebeke.

  Toen beloofde ik u om het artikel over “garantie effecten-deposito” te mailen, ziehier (alles zonder spaties kopiëren en plakken in uw browser) :
  http://www.gopress.be/Public/bibnet-article.php?issueDate=2018-09-22&publicationId=9&articleOriginalId=detijdpersgroep1008282922092018-00000&language=dut

  Hierin blijkt dus dat er naast de 100.000-garantie op cash-deposito er eveneens een 20.000-garantie bestaat op de effecten-deposito.

  Elders heb ik tevens eens gelezen dat die effecten-deposito afhankelijk is van het moeder-filiaal van een bank, namelijk, indien dat een buitenlandse bank is dan heeft de Belgische klant recht op die buitenlandse garantie.
  Bijvoorbeeld : Keytrade bank is een filiaal van een Franse bank waar dat er in Frankrijk zelfs 40.000-garantie bestaat op zo’n effecten-deposito, zodus ook voor de Belgische Keytrade-klant.
  Maar dat artikel kan ik niet direct terugvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *