De jaarvergadering van KBC

Na levenslang klant te zijn bij KBC en er 5 jaar gewerkt te hebben, ben ik sinds vandaag een KBC ervaring rijker. Niet als klant of medewerker, maar als eigenaar. Deze morgen ging namelijk de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering door in Brussel.

Een aandeel is een bewijs dat je voor een stuk eigenaar bent van een bedrijf. Aandelen worden bewaard op een effectenrekening bij de bank, net zoals geld op een zicht- of spaarrekening staat. Om deel te nemen aan de jaarvergadering, moet je bewijzen dat je aandelen van het bedrijf bezit. Daarom werden mijn aandelen vorige week geblokkeerd. Van de bank kreeg ik een brief waarmee ik me kon aanmelden in Molenbeek1, waar de hoofdzetel gevestigd is.

Bij het binnengaan van de zaal kregen alle aandeelhouders een elektronisch bakje om te stemmen, met in het toestel een kaartje waarop het aantal aandelen van de aanwezige stond. KBC is een beursgenoteerd bedrijf, waarvan de aandelen over tienduizenden beleggers verspreid zijn. Toch was de opkomst van aandeelhouders beperkt. Het publiek bestond vooral uit gepensioneerden die een daguitstapje maakten van hun bezoek aan de jaarvergadering. De rest van de zaal werd gevuld door journalisten aan de ene kant en studenten aan de andere kant. Waarschijnlijk had de docent van die laatsten het goede plan opgevat om hen de droge kost in de handboeken eens in de praktijk te tonen.

Naast de ‘gewone’ mensen, waren ook de voormalige toplui en de grote aandeelhouders op post. Om hun privacy te respecteren geef ik geen namen vrij. Maar als je eens de top van het Vlaams zakenleven in levende lijve wil zien, één tip: koop een aandeel van KBC en kom naar de jaarvergadering van 2017. Misschien kan je zelfs een babbeltje met hen slaan op de receptie achteraf 🙂

IMG_20160504_100023838_HDR
Voorzitter Thomas Leysen (2e van links) en CEO Johan Thijs (2e van rechts) tijdens de jaarvergadering van KBC op 4 mei 2016.

De inhoud dan: CEO Johan Thijs gaf een uiteenzetting over de resultaten van KBC Groep in de verschillende domeinen en landen waarin het bedrijf actief is. Geen grote geheimen, je kan het jaarverslag vinden op de website van de groep. Ik heb wel één belangrijk punt onthouden: banktaksen (onafhankelijk van de winst!) zijn een belangrijke kostenpost voor de onderneming.

Na de presentatie van meneer Thijs kreeg de voorzitter van de Raad van Bestuur, Thomas Leysen, het woord. De verzamelde aandeelhouders konden onder andere stemmen over de voorgestelde vergoedingen voor de bestuurders, en over de benoeming van bestuurders. Er waren meer dan 300 miljoen aandelen vertegenwoordigd in de zaal, waarbij ieder aandeel recht geeft op één stem. Ik laat in het midden hoe zwaar mijn stem doorwoog 😛

Alle punten op de agenda werden goedgekeurd. Blijkbaar was de uitleg van Johan Thijs zo helder, dat niemand de behoefte had om een vraag te stellen. De jaarvergadering was voorbij in anderhalf uur.  Na de receptie kon ik terug naar huis om verder te schrijven aan mijn boek.

===

Mijn boek is ondertussen gepubliceerd! Begin 2018 verschijnt de Nederlandse vertaling.

  1. Ja, dat Molenbeek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *