Hoe Hilde Crevits de uitstroom van beginnende leerkrachten kan tegengaan

Enkele bedenkingen bij het Vlaams onderwijs tijdens het verbeteren van mijn wiskunde-examens.

Bijna de helft van de leerkrachten secundair onderwijs stopt binnen de vijf jaar. Waarom blijven ze niet in het onderwijs? De voornaamste reden is ongetwijfeld het feit dat ze geen voltijdse opdracht krijgen. Ze moeten in verschillende scholen gaatjes opvullen.

Het is niet verwonderlijk dat velen het onderwijs inruilen voor een stabielere job in andere sectoren.

Wat kan minister van onderwijs Hilde Crevits doen voor leerkrachten die niet vastbenoemd zijn? Hier zijn mijn twee “quick wins”:

1. Geef hen een vergoeding voor hun woon-werkverkeer. Leerkrachten krijgen geen vergoeding wanneer ze met de auto gaan werken. Enkel het openbaar vervoer en verplaatsingen met de fiets worden terugbetaald. Voor interims die grote afstanden moeten afleggen zou een kilometervergoeding al een serieus verschil maken.

2. Geef mensen die vervangingsopdrachten doen maaltijdcheques bovenop hun loon. Ter info voor mensen die jaloers zijn op de vakantie in het onderwijs: maaltijdcheques worden enkel betaald per gewerkte dag, niet op feest-, verlof- en vakantiedagen.

Wat denk jij? Hoe kan de minister jonge leerkrachten in het onderwijs houden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *