Thesisonderwerpen deel III: interdisciplinair

Verander de loop van de geschiedenis

Computersimulaties zijn niet het eerste waar je aan denkt bij historisch onderzoek. Nochtans zijn er modellenbouwers die met behulp van simulaties meer inzicht kunnen verschaffen in geschiedkundige fenomenen. Van het ontstaan van de eerste beschavingen tot economische ongelijkheid en de daarmee samengaande politieke onrust. Dit onderzoeksgebied heet cliodynamica. Op de website van de Russisch-Amerikaanse professor Peter Turchin kan je enkele voorbeelden vinden. Wellicht wordt deze thesis best aangepakt door een tandem van een student geschiedenis met een student burgerlijk ingenieur/natuurkunde… Geïnteresseerden kan ik verder op weg zetten met concrete onderzoeksvragen.

 

Technologiehypes op de beurs

Investeerders zijn constant op zoek naar “the next big thing”: de mirakeltechnologie die de economie zal transformeren en – belangrijker – hen rijk kan maken. Ingenieurs en andere geeks zitten met hun neus op nieuwe technologie. Tijdschriften zoals IEEE Spectrum brengen verhalen over innovaties lang voor de gemiddelde fondsbeheerder er van gehoord heeft. Kan je voorspellen als een gehypte technologie zich ook zal vertalen in een exploderende beurskoers van de pionierende bedrijven? Recente voorbeelden zijn elektrische wagens, robots en 3D-printen.
Niet alles wordt (of blijft…) echter een financieel succes. Drones zijn volop doorgebroken, maar bij mijn weten zijn er geen aandelen die dankzij de onbemande vliegtuigjes een hoge vlucht (ha!) genomen hebben. Beleggers die droomden van gouden bergen dankzij batterijen voor elektrische auto’s, kregen ook een koude douche.

Wellicht zijn er vermogensbeheerders die staan te springen om promotor te zijn van dit soort onderzoek.

 

Invasieve exoten

Voor biologen en (bio)ingenieurs. Sommige uitheemse diersoorten zoals de Chinese wolhandkrab of de wasbeer planten zich zo snel voort dat ze een bedreiging vormen voor de inheemse natuur. Doel van deze scriptie is een zo efficiënt mogelijke bestrijdingsmethode te ontwikkelen. Het antwoord ga je niet vinden in wetenschappelijke papers. Leer van jagers, vissers, rattenvangers… Probeer zelf nieuwe technieken. Ken je iets van sensoren, camera’s, vallen of lokaas? Kan je kennis van het gedrag van de diersoort helpen om ze te vangen?

Update 7/10/2016: Zoals gewoonlijk ben ik goed geïnformeerd, wat blijkt uit dit artikel van drie dagen na mijn oorspronkelijke post: “We willen geen pesticiden of ander vergif inzetten om milieuschade te voorkomen. Daarom testen we in samenwerking met rattenvangers een systeem van fuiken uit dat na enkele probeersels efficiënt lijkt om een groot aantal krabben te vangen. Als dit na verloop van tijd succesvol blijkt, zullen we de fuiken in het voorjaar van 2017 ook op andere plaatsen in Vlaanderen uittesten”, aldus VMM-woordvoerster Katrien Smet.

 

Big Data: een goede raad

Als afsluiter van deze serie bij de start van het academiejaar geen onderwerp, maar een tip voor informatici en ingenieurs die iets met “Big Data” willen doen. Buiten de universiteit is niemand geïnteresseerd in algoritmen of abstracte voorbeelden. Ga op zoek naar een organisatie die een concreet probleem heeft. Dat hoeft niet noodzakelijk een bedrijf te zijn. Ongetwijfeld hebben de politie of de fiscus een berg gegevens die je kan analyseren. Zo leer je meteen ook de technische, legale en bureaucratische limieten in de “echte wereld” kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *