De Chinese regering heeft de ambitie om tegen het jaar 2020 een sociaal kredietsysteem op poten te zetten. Dankzij een systeem van toezicht op de bevolking geeft de overheid mensen een individuele kredietscore. Een goede score wordt beloond, een slecht afgestraft.
Zo moeten ‘goede’ Chinese huurders bijvoorbeeld geen waarborg betalen. Mensen met een lage score moeten langer wachten in het ziekenhuis of kunnen geen vliegtuigtickets meer kopen.
Momenteel experimenteren steden al met lokale versies van het systeem.
In de westerse media wordt het sociaal kredietsysteem vaak vergeleken met Big Brother, iets wat alleen kan in een totalitaire politiestaat.
Wat ik me vooral afvraag, is als het systeem werkt. Want in dat geval is de Chinese overheid stukken beter dan de Belgische.
Westerse overheden houden namelijk ook allerhande gegevens bij over de bevolking. Denk maar aan passagierslijsten in de strijd tegen terreur. Ook het idee van een score is niet nieuw. De Belgische wetgever heeft al in 1990 beslist dat er een rijbewijs met punten moest komen. 28 jaar later is het er nog steeds niet.
Bovendien kunnen mensen die op een zwarte lijst staan toch nog aanslagen plegen in het westen.
Tijd om te leren van de Chinezen?