Huizenprijzen in internationaal perspectief

Een tijdje geleden toonde ik dat de Vlaamse huizen sinds 1973 meer dan tien maal duurder geworden zijn.

De Britse journalist Mike Bird deelde onlangs een vergelijkbare grafiek op Twitter. Onderstaande figuur toont de evolutie van de (nominale) huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk sinds 1845. Let op de logaritmische schaal: één streep hoger = tien keer duurder.

Duitse traantjes

Spaarders krijgen al jaren erg weinig rente op hun spaargeld. De Duitse journalist Holger Zschaepitz noemt dit een “geheime onteigening van spaarders door de financiële repressie van de ECB”.

Het is volgens Zschaepitz dus de schuld van de centrale bank. Maar in de Verenigde Staten is er ook een centrale bank, en daar krijgen actieve1 spaarders meer dan 2 procent rente. Hoe is dit verschil tussen de eurozone en de V.S. te verklaren?

Eén van de redenen is het feit dat de Amerikaanse federale overheid het voorbije decennium veel grotere tekorten opgestapelde dan de overheden in de eurozone.

Overheidstekort als percentage van het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten (rood) en de eurozone (blauw). Bron van data en figuur: OESO.

Dit klinkt slecht voor de V.S., tot je naar de economische resultaten kijkt. De V.S. hebben een lagere werkloosheidsgraad en een hogere economische groei dan de eurozone. In plaats van hun schuldgraad te verkleinen, zouden landen met begrotingsoverschotten beter de belastingen verlagen of noodzakelijke investeringen doen2. Dat zou de economie in heel de eurozone een duwtje in de rug geven. En dan zou de ECB in navolging van de Fed de rente kunnen optrekken.

Journalisten en politici in Duitsland moeten beseffen dat ze deel uitmaken van een muntunie. De ECB kan niet enkel rekening houden met de Duitsers. Droog dus je tranen, Holger.

Over groepsverzekeringen en pensioenfondsen

125.000 arbeiders dumpen groepsverzekering voor pensioenfonds“. De Tijd schrijft dat de sociale partners van de sectoren garages, metaalhandel, koetswerk, metaalrecuperatie en edele metalen3 Sefoplus hebben opgericht. Sefoplus is een ‘instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)’, beter bekend als ‘een pensioenfonds’.

Tot nu toe hadden de arbeiders in deze sectoren een groepsverzekering. De verzekeraar wou echter geen minimumrendement van 1,75% meer garanderen.

In het artikel wordt niet vermeld wie de verzekeraar is. Ik heb wat opzoekingswerk gedaan. Hieronder lees je over welke verzekeringsmaatschappij het gaat, en hoe de tweede pijler van het Belgische pensioensysteem werkt.

Continue reading “Over groepsverzekeringen en pensioenfondsen”