Zijn de Duitse pensioenen onbetaalbaar?

Econoom Carsten Brzeski schrijft in zijn column in De Tijd:

Wie in [het vergrijzend Duitsland] constante pensioenen voor de komende twintig jaar belooft, gooit hoge ogen bij het electoraat, maar is bezig met economische zelfmoord.

Economische zelfmoord, dat klinkt serieus! Laten we verder lezen…

Omdat het regeerakkoord bepaalt dat het wettelijk pensioen tot 2025 op 48 procent van het gemiddelde salaris blijft en dat de pensioenbijdrage niet boven 20 procent mag stijgen, gaapt nu al een financieringsgat van meer dan 10 miljard euro. Dat gat wordt door belastinggeld gevuld. Als Scholz de pensioenen en de premies tot 2040 stabiel wil houden, groeit dat gat naar 100 miljard euro, blijkt uit een recent onderzoek van het Max Planck Instituut.

Volgens Brzeski is de belofte van stabiele pensioenen “fake news”. Er is nu al tien miljard tekort. Tien miljard euro!1

Er is echter een probleem met dit soort doemberichten. Tijdens de eerste helft van 2018 boekte de Duitse overheid een overschot van 48 miljard euro. De Duitsers betaalden met andere woorden 48 miljard euro meer belastingen dan de staat uitgaf aan pensioenen, investeringen en overheidsdiensten.

De Duitse pensioenen zijn dus perfect betaalbaar.

  1. Je moet altijd opletten met grote getallen. Tien miljard klinkt veel, maar er zijn meer dan 44 miljoen werkende mensen in Duitsland. Het tekort op de pensioenbijdrage is dus minder dan 230 euro per persoon per jaar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *