Een boek schrijven is werken

Professor Jonathan Holslag neemt een sabbatjaar om na te denken en te schrijven. Blijkbaar is het zelfs op de universiteit lastig om diepgaande analyses te maken. Iedereen kent het wel: je dagen zitten zodanig volgepropt met vergaderingen, mails en andere administratieve overhead dat je bijna niet meer aan je hoofdtaak toekomt.

Academici hebben nog het voordeel dat ze hun papers kunnen gebruiken als basis voor een boek. Bij mij was dat niet het geval. Hoewel ik in een bank werkte, is Hoe bankiers geld scheppen niet gebaseerd op mijn toenmalige job. Toen ik besliste om mijn boek te schrijven, nam ik ontslag. Alleen zo kon ik voldoende tijd vrijmaken.

Schrijven is dan ook veel meer dan typen. Je moet over iedere zin nadenken, referenties opzoeken, heel veel lezen…

Het kostte me ongeveer een jaar om mijn tekst af te werken. Ik was vijf of zes dagen per week bezig met het boek. Typisch spendeerde ik acht tot tien uur per dag aan mijn schrijf- en studeerwerk.

Een boek schrijven is dus veel werken en niets verdienen. Je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je zelf je tijd kan indelen. En op het einde heb je iets unieks gecreƫerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *