De examens zijn gedaan, de vakantie kan beginnen. Er is echter nog één administratieve taak waar je ook als student niet onderuit kan. Binnenkort moet iedere volwassen Belg zijn of haar belastingaangifte indienen.
Voor de meeste studenten is dat gelukkig een koud kunstje. Wanneer je inlogt op Tax-on-web (tip: gebruik de itsme-app), dan krijg je een verkort overzicht van je aangifte. Normaal gezien zal er staan dat je nul euro inkomsten had. Op een studentenjob moet je namelijk geen bedrijfsvoorheffing betalen1, zodat dit loon niet meetelt in de personenbelasting.
Dus gewoon akkoord gaan en de aangifte versturen?
Niet zo snel!
Als student-belegger kan je misschien geld terugkrijgen van de fiscus.
Stel dat je een aandelenportefeuille hebt met Belgische bedrijven, waarvan je in 2017 bijvoorbeeld €210 aan dividenden ontving op je beleggersrekening. Van het bruto-dividend werd automatisch een roerende voorheffing van 30% afgehouden.
Met tax-on-web kan je echter de €90 (90 = 210 : 70% x 30%) roerende voorheffing recupereren, zolang je totale inkomsten in de belastingvrije schijf zitten.
Daarvoor met je het netto-dividend dat je ontvangen hebt invullen bij code 1160 van Vak VII.
Weet je niet meer hoeveel dividenden je kreeg in 2017? Kijk dan even op de website van je broker, die heeft ongetwijfeld deze info bijgehouden.
Nog enkele opmerkingen:
- De buitenlandse bronheffing op je dividend kan je niet terugvorderen via Tax-on-web2.
- Sommige aandelen, zoals bijvoorbeeld Netflix of Facebook, betalen geen dividend. Daar valt dus niets te recupereren.
- Als je doctoreert met een beurs, dan heb je geen belastbaar inkomen. Vul dus zeker code 1160 in in het geval je dividenden kreeg in 2017.
- Deze tip geldt ook voor mensen die geen student meer zijn, maar om een andere reden een zeer laag belastbaar inkomen hadden. Bijvoorbeeld wanneer je in 2017 geen betaald werk deed om aan je boek te schrijven.
- Tenzij je teveel dagen werkt of teveel verdient.
- Meer info over buitenlandse belastingen op dividenden vind je hier.