Latinisten onder de terroristen

De recente aanslagen door Islamitische Staat (IS) in Brussel en Parijs hebben nog eens aangetoond dat de terroristen er niet voor terugschrikken zichzelf op te offeren voor hun zaak. Na de zelfmoordaanslagen in Brussel heeft IS gedreigd met nieuwe aanslagen.

Ze volgen hiermee een strategie die zo oud is als de straat.

2500 jaar geleden was Rome nog niet het rijk dat we nu kennen uit de geschiedenisles. Het was een kleine stadstaat in centraal-Italië. In het jaar 508 voor Christus was Rome in oorlog. De stad werd belegerd door de Etruskische koning Porsenna. Een jongeman met de naam Gaius Mucius  nam zich voor om Porsenna te vermoorden.

In het legerkamp van de vijand stak Gaius Mucius echter de schrijver van de koning dood, in plaats van zijn geplande doelwit. In de taal van vandaag zouden de Etrusken Mucius een terrorist noemen. Toen hij ondervraagd werd door Porsenna, toonde Gaius Mucius zijn vastbeslotenheid door zijn rechterhand boven een vuurschaal te houden. Terwijl zijn hand verkoolde, toonde hij geen pijn. Mucius vertelde de koning dat hij de eerste was van driehonderd Romeinen die gezworen hadden om Porsenna te vermoorden. Dit was echter een staaltje blufpoker, er stonden geen anderen klaar om het voorbeeld van Gaius Mucius te volgen.

Gaius Mucius Scaevola en koning Porsenna, door Rubens en Van Dyck. Bron.

Koning Porsenna was zodanig onder de indruk van wat hij zag en hoorde, dat hij zijn leger terugtrok. Voor de Romeinen was Gaius Mucius een held, en ze gaven hem de bijnaam Scaevola (de linkshandige) wegens zijn prestatie.

De tactiek van zelfopoffering om je vastberadenheid te tonen aan je tegenstander is dus niets nieuws. Het bluffen over je sterkte ook niet. Ook nu duiken er stemmen op om ons terug te trekken uit het Midden-Oosten. “Nihil sub sole novum”, zou mijn lerares Latijn uit het eerste middelbaar zeggen. Misschien moet zij maar eens columns beginnen schrijven.

PS: Hiermee is niet gezegd dat er niet meer terroristen klaarstaan. Gezien de sympathie voor jihadistische organisaties onder de moslimbevolking zijn meer aanslagen waarschijnlijk. Maar het feit blijft dat het voorspelbaar is dat ze hun getalsterkte overdrijven. Zie ook mijn standaardwaarschuwing over historische analogieën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *